Cine profită de pe urma crizei alimentare globale. Miliardarii care se bucură de creșterea costului vieții
În ultimii câțiva ani, lumea a cunoscut ascensiunea miliardarilor din domeniul alimentar – companii care profită de prețurile în creștere și obțin venituri uriașe, în timp ce mulți sunt nevoiți să facă economii sau să sufere de foame.
Companiile și miliardarii care profită de pe urma creșterii costului vieții
La fel ca în sectorul energetic, companiile din domeniul alimentar au profitat de criza costului vieții care a urmat perioadei dificile a pandemiei COVID-19. Dar, în timp ce companii precum Shell și Exxon sunt aproape nume familiare, numele întreprinderilor care trag sforile industriei alimentare – Cargill și Walmart, printre altele – sunt mai puțin cunoscute și mult mai puțin analizate, scrie Euronews.
„Este surprinzător într-un fel, pentru că eu cred că fac exact același lucru ca și corporațiile producătoare de combustibili fosili”, a declarat pentru Euronews Nick Dearden, director al ONG-ului Global Justice Now.
„Aveți o grămadă de corporații care devin din ce în ce mai puternice în permanență, obținând tot mai mult control asupra diferitelor aspecte ale sistemului alimentar și profitând masiv.
„Și în timpul unei crize a costului vieții, în care mulți oameni se luptă să-și permită încălzirea și mâncarea, acestea fac o avere absolută și o fac în același mod ca și corporațiile energetice. În esență, ele monopolizează un lucru foarte elementar de care avem cu toții nevoie.”
În timp ce oferta de alimente continuă să crească la nivel global, chiar și în ciuda regresului cauzat de invazia Rusiei în Ucraina și de războiul care a urmat, și ar fi „mai mult decât suficientă pentru a hrăni pe toată lumea, numărul persoanelor care suferă de malnutriție cronică este în creștere”, a spus Dearden.
„Există ceva cu adevărat putred în inima sistemului care permite ca oamenii să fie grav înfometați, să fie subnutriți și, în cele mai grave cazuri, să moară de foame, în timp ce noi avem suficientă mâncare”.
Cei mai mari jucători din industria alimentară
Într-un raport recent pe această temă, cercetătorii ETC Hope Shand, Kathy Jo Wetter și Kavya Chowdhry i-au numit pe cei mai mari jucători din industria alimentară și agricolă „baroni ai alimentelor” – un titlu care indică imediat puterea pe care aceste corporații o exercită asupra industriei alimentare.
Baronii din industria alimentară existau cu mult înainte de pandemie sau de criza costului vieții. Sunt companii care s-au impus de-a lungul deceniilor și care au ajuns să controleze mari părți ale sectorului. Dar pandemia și criza costului vieții au avut un rol uriaș în creșterea relevanței lor – și a numărului lor.
Potrivit unui raport recent al Oxfam intitulat „Profiting from pain”, miliardarii din industria alimentară și-au văzut averea colectivă crescând cu aproximativ 45% în ultimii doi ani.
În aceiași ani, 62 de noi miliardari au fost creați pe măsură ce companiile și-au umflat profiturile capitalizând pe seama pandemiei COVID și, în prezent, pe seama crizei tot mai mari a costului vieții, care i-a forțat pe mulți dintre ei să facă economii și chiar să aleagă între a mânca sau a-și încălzi locuințele.